Ring oss: +47 61 21 20 31
N-2687 Bøverdalen, Se kart
En historie å ta vare på

En historie å ta vare på

RØISHEIMS HISTORIE

Kulturhistorisk opphold i helt spesielle omgivelser

Et opphold på Røisheim i dag er en reise i historie, med dagens krav til komfort.

På vei over den lunefulle Sognefjellsveien var det ikke uvanlig at både veifarende, embetsmenn og handelsreisende stoppet på Røisheim i Bøverdalen for å hvile. Røisheim var skysstasjon fra 1858 og bidro til søvn og hvile for både reisende, kusker og hester. Skysstasjonens funksjon gikk gradvis over til et hvilested for fjellturister og dagens reisende – enten de skal mellom øst og vest eller bestige en av de mange toppene i Jotunheimen. Slik ble turismen oppdaget og siden har det ikke stoppet. Første gang nevnt i historiske dokumenter fra 1600 tallet. Bygningene og tunet som ble fredet i 1923, gir en helt spesiell ro og atmosfære.

Galdhøpiggen ble besteget for første gang i 1850, og Røisheim ble snart en base for klatresporten i Europa. Ole Halvorssen Røisheim som eide og drev stedet på den tiden, var en av Jotunheimens mest kjente fjellførere. Han første turister til Galdhøpiggen, over til Gjende og opp på de mange 2000 meter-toppene i området.

Den legendariske britiske tindebestigeren William Cecil Slingsby, første mann som besteg Store Skagadølstind, kom til Røisheim første gang i 1874 og vendte tilbake mange ganger siden. I sin kjente bok «Norway, the northern playground» skriver han at Røisheim alltid vil være utgangpunkt for bestigning av Galdhøpiggen – Nord-Europas høyeste topp.

Mange kunstnere er opp igjennom tidene blitt fascinert av Røisheim. Noen av våre største malere, diktere og komponister; Gude, Edvard Grieg, Henrik Ibsen, Fritz Thaulow, Vinje, Garborg og ikke minst Gerhard Munthe fant veien til Røisheim og forelsket seg i den pitoreske gården og de storslotte omgivelsene. Gernhard Munthe fikk et helt spesielt forhold til til Røisheim og malte mange bilder derfra. Han var på stedet hver sommer fra 1918 til 1928. Flere av hans bilder henger i dag til allmenn skue på Røisheim.

 

Innmelding nyhetsbrev


Siste nyheter